Végre elkészült a felújított Tettyei Malomkerék, amely a város nevezetességeinek a részét képezi, s ismét látogathatóvá vált. A Malomkerék története és kulturális értéke igen sokrétű, mivel a város hajdani kimagasló és jól működő iparát reprezentálja. A Tettye varázslatos kincsei című cikksorozat bevezető részében már részletesen ismertettem a környék iparának és a Tettye-patak jelenlétének, ill. szabályozásának jelentőségét. De mi is történt pontosan idén a pécsi ipar bölcsőjének emléket állító Malomkerékkel?

Már a középkor óta iparosok népesítették be a Tettye-völgyét. A 19. században összesen 23 malom működött a Tettye-patak mellett – voltak itt gabonaőrlő-, papír- és lőpormalmok is. 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa-projekt révén felállított Malomkerék ezt volt hivatott szimbolizálni, a hajdani ipari malmokat a Tettye-völgyben, amik a forrásvíz szabályozása révén szűntek meg, vagy helyeződtek át Pécs más részeire. A három méter átmérőjű malomkerék azonban hamarosan meglehetősen rossz állapotba került a környezeti hatások és a vízfolyás révén rárakódott algák és vízkő révén, amely a forrás kemény vize miatt meglehetősen könnyedén elszaporodott rajta. Ennek következtében 2017-ben a Malomkereket és környezetét, valamint az ott található híd deszkáit is felújították.

Idén azonban több probléma is adódott. A gyors lepedékképződés ismét megállította a forgásban, ezen túl pedig még a csapágya is eltörött, amit még februárban a BIOKOM munkatársai ki is javítottak. Áprilisban számoltak be arról, hogy valaki a környék lakói közül időről-időre egy hosszú fadeszka segítségével folyamatosan kifeszítette, mivel zavarta annak állandó és monoton nyikorgása. Az „áprilisi akció” azonban olyan sikeres volt, hogy az illetőnek sikerült immár teljes egészében kiakasztania a helyéről, így a Malomkerék már képtelen volt a forgásra, s biztonsága is kétessé vált.

Ennek keretén belül májusban hozzáláttak a Malomkerék leszerelésének és a környezet felújításának is, megerősítették a kerék helyét (pl. fafoglalat helyett rendes fémcsapágyat kapott), s miután a Havi-hegy panorámasétány fahídját és az új kilátóteraszt is átadták (amelyekről itt olvashatsz részletesebben), a nyár végén a Malomkereket is sikeresen kicserélték. Őszintén reméljük, hogy az új Malomkerék forgása immár nem fogja zavarni a lakókat, s végre teljes valójában élvezhetjük a Tettye nyújtotta lehetőségeket és a terület valódi értékeit. A Tettyének ugyanis bármelyik pontján lehetünk, hiszen mindenhol megtekinthetőek a terület varázslatos kincsei.

Források: 1, 2, 3, 4

Képek: kiemelt, 1

A Tettye varázslatos kincsei cikksorozat részei:

A Tettye varázslatos kincsei – bevezető

A Tettye varázslatos kincsei – 1. rész: A Tettyei Romok

A Tettye varázslatos kincsei – 2. rész: A Tettye-forrás

A Tettye varázslatos kincsei – 3. rész: A Pintér-kert

A Tettye varázslatos kincsei – 4. rész: A Mésztufabarlang

A Tettye varázslatos kincsei – 5. rész: A Havi-hegy és környezete

Illetve a Pécsi Egyetemisták Blogján megjelent írások a Tettyéről:

A Tettyei Díszkút története

A Tettye egyik elfeledett építménye

A Tettye ismeretlen mítosza

Az új kilátóterasz: egy minden eddiginél szélesebb panoráma

Rétfalvi Sándor emlékére (1941–2021)

A Tettyei Díszkút harmadik példánya