Pécs városa számomra mindig is különleges jelentéssel bírt. Egyrészt, mert ebben a városban is születtem, másrészt pedig azért, mert ahogyan lassacskán felnőttem szinte minden egyes pontja megérintett azáltal, hogy magában hordozza a magyar történelem és kultúra jelentős részét. Nem is véletlen, hogy Pécs középkori épületei, sétányai, parkjai közt felnőve az érdeklődésem a történelem, azon belül is pedig a magyar középkor iránt erősödött fel. Erre még „rátett egy lapáttal” a várost szinte minden irányból körülölelő Mecsek, ahol megannyi családi, baráti túra nyitotta fel a szememet a minket körülvevő környezet sokszínűségei iránt. Így senkit sem sikerült meglepnem a környezetemben, amikor első helyen jelöltem meg a Pécsi Egyetem földrajz–történelem tanári szakját, ahol jelenleg második évemet teljesítem.

Földrajzi adottságokat tekintve Pécs klímája nagyon kedvező, ugyanis a Mecseknek köszönhetően elkerülik az igazán hideg telek, s noha Mediterrán város révén gyakori a nyári kánikula, mégis, a hőmérséklet ilyenkor is kellemesen elviselhető. Véleményem szerint, ugyanis Pécs és térségének látnivalója nyáron az igazi, ugyanis ilyenkor lehet a legeslegjobban megismerni a várost, bejárni annak kalandos útjait, megismerni legfőbb nevezetességeit – nem is beszélve a Mecsek számtalan kalandosabbnál kalandosabb túraútvonaláról, amik ilyenkor nyerik csak el igazán valód arcukat, ami mindig rengeteg túrázót és érdeklődőt vonz.

Ezen kívül pedig ott vannak Pécs látványos nevezetességei, amit a városban látogatásunkkor mindenképpen érdemes megcsodálni. Ezek a látványok legfőképpen a 2000-es UNESCO Világörökség-listája alapján, és a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program révén nyerték el mai arculatukat, amik mára mind-mind hozzáadódtak a város látnivalói közé. Természetesen Pécs presztízsét emeli az egyetem, aminek idejét a közgondolkodás az 1367-es évtől számít döntően, amikor is I. (Nagy) Lajos (1342–1382) királyunk egyetemet hozott létre Pécsen.

Azonban történelemszakosként fontosnak tartom mellékesen megjegyezni, hogy a középkori egyetem csak pár évtizedet élt meg, a mai egyetem elődje a Pozsonyban működő Erzsébet Tudományegyetem volt, ami Trianont követően került át (a teljes tanári gárdával egyetemben) Pécsre. Mindezeket összevetve, s szimbolizálva Pécs kultúrára gyakorolt hatását, 2017-ben ünnepelte a PTE az egyetem 650 éve tartó fennállását, ami jól reprezentálja a Pécs városának kiemelkedő jelentőségét.

Számomra a város egy nagyon sokrétű, színes, élettől pezsgő hely, ami mindenki számára biztosít szórakozási és művelődési lehetőséget a kikapcsolódás mellett. Pécs megába foglalja a kultúrát, a hagyományokat, a természetközeliséget és érzékelhetővé teszi számunkra az emberiség történelme által formált évszázadok súlyát – számomra ezt jelenti Pécs.

A kép forrása: https://hortenziaapartmanpecs.hu/pecs-latnivalok