Nemrég írtam egy blogbejegyzés keretén belül a Tettyei Díszkút érdekes, ugyanakkor alig ismert, vagy helytelenül félreismert történetéről. Miként került a csodálatos környezetű Tettye Parkba, ahol közel fél évszázadon keresztül háborítatlanul tündökölt, ill. milyen hányatatott sorsa lett az egyik másolatának, amit a debreceni főtéren állítottak ki, de csak egy nagyon rövid időre, mivel hamarosan kivették a használatból, s azóta egy politikai párt magánudvarában áll használatlanul. Mára a pécsi (eredetinek tekintett) példánya sem méltóképpen végezte pályafutását, hiszen jelenleg darabokra törve a pécsi kőtemetőben található.

Most azonban a Fóris Gábor írása nyomán kiderült, hogy nem csak két példány készült el a Díszszökőkútból, mivel nemrég egy olvasói fotó lencsevégre kapta a harmadik példányát a Zsolnay Gyárban készült alkotásnak, méghozzá Szombathelyen, ami mindegyikőjük közül az egyik legeslegjobb állapotban van!

Sajnálatos módon szinte semmilyen információ nem áll a rendelkezésünkre a Vas megyei díszszökőkútról, csak annyi bizonyos, hogy ezt is Pécsett gyártották, azt viszont, hogy mikor, csak feltételezni tudjuk. Mindössze egy fotó van róla a Dési Huber Általános Iskola honlapján, mivel annak udvarán található az említett szökőkút. A Vas megyei napilap számol be egy rövid cikkben a díszszökőkút avatásáról az 1990. május 21-i lapszámában. Itt kiderül, hogy a város rendelte meg a szökőkutat Pécsről, amelynek eredeti példánya a Tettyén látható, ill. hogy a kút csempéi évek óta a Városgazdálkodási Vállalat egyik raktárában hevertek ismeretlen ideje, így az iskola udvarán építették újra a szökőkutat a szülők és az ismerősök ösztönzésére, miután valaki felfigyelt annak darabjaira.

Három kérdés áll függőben, s eddig ez az egyetlen újságcikk, vagy egyéb, bármilyen írott forrás, ami információul szolgál ma is az általános iskola udvarán álló szökőkútról. Ezek alapján viszont továbbra sem tudjuk, hogy mikor készítették a Tettyei Díszkút harmadik példányát, kinek és miért, ill. miért és mióta állt a városgazdálkodási szerv raktárában a szökőkút. De talán, ami a leginkább érdekes ezek alapján a díszszökőkút másolataival kapcsolatban: vajon készülhetett-e még több példány ebből a szökőkútból, és ha igen, akkor hol található?

Hivatkozás: Forrás és kép

A Tettye varázslatos kincsei cikksorozat részei:

A Tettye varázslatos kincsei – bevezető

A Tettye varázslatos kincsei – 1. rész: A Tettyei Romok

A Tettye varázslatos kincsei – 2. rész: A Tettye-forrás

A Tettye varázslatos kincsei – 3. rész: A Pintér-kert

A Tettye varázslatos kincsei – 4. rész: A Mésztufabarlang

A Tettye varázslatos kincsei – 5. rész: A Havi-hegy és környezete

A Pécsi Egyetemisták Blogján megjelent írások a Tettye témakörében:

A Tettyei Díszkút története

A Tettye egyik elfeledett építménye

A Tettye ismeretlen mítosza

Az új kilátóterasz: egy minden eddiginél szélesebb panoráma

Rétfalvi Sándor emlékére (1941–2021)