A gyönyörű olaszországi tengerparti településen játszódó Luca hőse egy kisfiú, aki feledhetetlen, fagylalttal, tésztával és végeláthatatlan robogózásokkal teli nyarat él át. Lucával együtt részese a kalandoknak újdonsült barátja is, ám a sok mókázást beárnyékolja egy súlyos titok: mindketten tengeri szörnyek a víz alatti világból.

A filmben – vagy akár nevezhetjük mesének is korhatártalan tartalmának köszönhetően – egy teljesen új vízi világot hoztak létre, ahol a tengeri szörnyek élnek a víz alatti rengetegben, s különleges képességük, hogy szárazföldön emberré válnak. A víz mélységeiben élik mindennapi életüket, vannak foglalkozásaik – például a főhős halakat terelget, mint egy pásztor a birkáit. Azonban életüket nagyban befolyásolja a felszíntől való félelem – ebből indul ki az egész történetszál. Luca egyik nap túl messzire merészkedik és anyja intése ellenére a szárazföldre lép.

A kezdeti félelmet az ismeretlentől hamar átveszi a határtalan kíváncsiság az új világ, a szárazföld iránt. Mindebben új barátja is vele tart, akinek köszönhetően kinyílt Luca szeme az idegen, tengeri világ feletti élet felé. Kezdetben nem mernek messzebb menni, de egy családi veszekedés következtében Luca szembe szállva a szülői akarattal, barátjával egy álmot megragadva messzebb mennek a biztonságos kis helyüktől az emberek világába…

A városban megismerkednek egy különc emberlánnyal, akivel aztán további felejthetetlen kalandokba bonyolódnak. A céljuk elérésében mindent kockára tesznek, pedig tudják, mekkora veszélyben vannak a településen, ahol régóta terjed egy legenda a rettegett tengeri élőlényekről. Mint minden mesében, ebben is szerepet kap a gonosz jellem, aki elért eredményeire túlontúl büszke és bármit megtesz annak érdekében, hogy ezt meg is tartsa, miközben minden lehetőséget megragad az önfényezésre. Ez azonban a baráti társaságot nem tántorítja el a céltól, s folyamatosan küzdenek előre – egészen addig, míg a barátságba bele nem ékelődik a féltékenység és a félelem érzete.

A történések hirtelen drámai fordulatot vesznek, amelyben nagy szerepet kap a barátság. Luca mindent megtesz annak érdekében, hogy barátjának bebizonyítsa állításának ellenkezőjét. Mindent kockára tesz, amelynek következtében az igazság felszínre kerül, s egy pillanatig úgy tűnik minden elveszett.

Az eseményeket eközben másik szálon színezi a család szerepe is. Luca szülei félelmüket félretéve gyermekük keresésére indulnak az emberek világába, s bármit megtesznek annak érdekében, hogy megtalálják őt. Megmutatkozik benne a szülői féltés, a mérhetetlen szeretet, a nehézkés elfogadás, s a fájdalmas elszakadás is.

A film nagyon jól bemutatja, hogy ha valamit el szeretnék érni, azért küzdeni kell, de megéri, mert a siker érzése felülmúlhatatlan. Ezenfelül nagyon fontos motívum, hogy nem szabad előítéletesnek lenni. A városban mindenki rettegett a szörnyektől, mert a legenda úgy tartotta, az ősök ezt tanították, de csak arra alapozták iszonyukat, félelmüket. Azonban nagyon fontos, hogy megismerjük az ismeretlent, mert addig nem tudunk elfogadóak lenni semmivel szemben sem, míg meg nem ismerjük.

Mindezt a pörgős, eseménydús történetet mérhetetlen humorral övezik, ezzel teszik még élvezhetőbbé. Ezenfelül említésre méltók még az olasz kifejezések és hagyományok, szokások megjelenése is, amellyel azt az érzést keltik, hogy ott vagyunk közöttük Olaszországban – mi is részesei lehetünk a mesének.