Mivel már nyakunkon van az országhatárok kinyitása, és az állam egyezkedik más országokkal, hogy a magyar védettségi igazolványt egyre több helyen elfogadják, így tervezhetjük a nyaralásunkat. Az egyik legjobb, amikor az ember vizsgák után csak összecsomagol és eltűnik napokra az iskola elől. Vannak azonban akik inkább 2 vizsga között szöknének meg a sok tanulástól akár csak 1 napra is.

Irány Zágráb!

Sokan nem is gondolnánk, de a horvát főváros itt 3 óra autó útra Pécstől, így kocsival nagyon egyszerűen el lehet jutni oda, és onnantól az autót le is parkolhatja valahol, hiszen a zágrábi villamos hálózat nagyon jól ki van építve, viszont a jegyek nagyon furán működnek. Ami a legérdekesebb lehet, hogy a jegyek időkorlátra szólnak.  A 30, 60 és 90 perces jegyeket tudunk megvenni automatából, vagy akár sofőröktől is. Az egyszerűség kedvéjért tudunk venni napi jegyet is, ami 1500 forint körül szerezhetünk meg. Ezzel a belvárosban szinte bárhova eljuthatunk.

Zágráb városa a katedrálissal

Zágráb városa a katedrálissal

Eső van, irány múzeum

Rengeteg szokatlan múzeum található Zágrábban, viszont amit talán mindenképpen érdemes lehet megnézni az nem más, mint a Zátonyra futott párkapcsolatok múzeuma. A múzeum szerelmes párok közös tárgyait mutatja be, amelyekhez egy sztori is társul. Itt van baltától kezdve magassarkúig szinte minden.

Ha az ember tovább megy, akkor találkozhat a 80-as évek múzeumával, ahol egy igazi szocreál panellakás életérzés kap el minket. Amikor ott jártam, mintha csak egy régi magyar filmet néztem volna. Ismerős konyhabútor és tányérok. Viszont amin nagyon meglepődtem az a gyerekszoba rész volt. A 80-as évekből megmentett videójátékok sorakoztak ott a mai napig működő állapotban. A múzeum hangulata egyszerűen magával ragadó, hiszen amit látunk azt ki is próbálhatjuk, és megfogdoshatjuk, de akár vihetünk magunkkal egy szobában talált walkmant is amin üvölt a horvát zene.

Horvátország egyik leghíresebb embere Modrić után kétség kívül Nikola Tesla, akinek egy hatalmas múzeum állít emléket. Szinte minden találmányát bemutatják egytől egyik ezen a helyen.
És az utolsó de számomra legjobb múzeum az az Image Of War nevű múzeum. Egy körülbelül 100 képből álló galériát tekinthetünk meg, amely a délszláv háború szörnyűségeit mutatja be egytől egyig. Nagyon megérintőek voltak a képsorok, és nagyon jól bemutatta a háború borzalmait.

A kép szinte magáért beszél...

A kép szinte magáért beszél…

Ha jó idő irány a város

Az ikonikus Jelasics teret kevés embernek kell bemutatni, hiszen mindenki regéket hallott a téren lévő szoborról, hogy mindig az ellenség irányába fordítják Jelasics Bán lovasszobrát.(Igaz jelenleg Magyarország felé néz a szobor…) A tér egyszerűen gyönyörűen néz ki, és innen rengeteg kis utca ágazik el minden irányba. Innen eljuthatunk pár perces sétákkal a zágrábi katedrálishoz, és a Szent Márk templomhoz, melyek látványa egyszerűen magával ragadóak. Ezekkel ellentétes irányban találhatjuk meg a zágrábi állatkertet, amely a pécsinél másfélszer nagyobb. Egy gyönyörű park közepén található az állatkert, ahol rengeteg égtájról találhatóak meg állatok.

Jelasics tér a magasból

Jelasics tér a magasból

Mit egyek?

Zágrábban is megtalálhatjuk a jól ismert gyorsétterem láncokat, viszont ha az ember egy másik országba megy, akkor inkább egyen helyi kajákat. Ha az ember csak egy péksütit enne, akkor a Mlinar láncot tudom ajánlani, hiszen rengeteg horvát péksüteményt is készítenek nagyon jó minőségben. Ha az ember egy kiadós ebédet enne, akkor viszont irány a belváros, hiszen a Jelasics tér környékén étterem étterem hátán van. Az egyik legnagyobb kedvencem a Plac nevű étterem volt, amely igazi horvát ételeket kínáltak fel az étlapon.

Volt rengeteg különlegességük is, mint például a fekete hamburger. Egyetlen hátrányuk a sebesség volt, hiszen az étlapra 20 percet vártunk, viszont szinte csak mi voltunk ott akkor. Ha az ember valami könnyűre vágyik, akkor elég csak egy kis utcába bemenni a főtérről. Rengeteg ország konyhája képviselteti magát az utcákon, viszont engem az egyik gyrosos fogott meg. Nagy adagot adtak, és isteni finom volt az íze. Szinte minden gyrosozáskor felemlegetem azt a helyet annyira jó volt. Ti mit szerettek a közeli fővárosban, ha már voltatok ott?

Street food jellegű Plac étterem

Street food jellegű Plac étterem