Május 10-én elkezdődött a pécsi jogi karon a vizsgaidőszak. Aznap már én is számot adtam a tudásomról Angol jogi szaknyelv szigorlatból, szerencsére ötöst kaptam. Azonban nem lazíthatok sokáig, mert pénteken Büntető eljárásjogból, majd jövő héten Polgári jog 4-ből vizsgázom. Sokszor írtam már arról, hogy hogyan érdemes készülni, melyek a “bevált” tanulási módszereim. Most azonban sokkal inkább a bennem -és sorstársaimban- kavargó érzésekről szeretnék beszámolni. Már 5 vizsgaidőszakot megéltem, így mondhatnám rutinosnak is magamat. De nem teszem. Mert azt az elvet vallom, hogy mindig az a legnehezebb vagy legnagyobb feladat, ami éppen előttünk áll. És a mostani vizsgaidőszak is nehéz lesz.

Nehéz lesz időben nekiállni a feladatoknak. Nehéz lesz ebéd után visszaülni tanulni. Nehéz lesz egy Instagramozós-TikTokos szünet után (ami mind tudjuk, hogy csak 5 percig tart) újra belemerülni a tananyagba. Nehéz lesz fáradtan este még 1-2 tételt átvenni, csak hogy haladjak. Nagyon sokan azt vallják, hogy a jó időbeosztás és az ahhoz való ragaszkodás a siker egyik fő kulcsa. Ezt nem is vitatom, és nagyon tisztelem azokat az embereket, akik mindenre tudnak megfelelő időt szánni. Én is törekszem erre, azonban tisztában vagyok azzal, hogy nem tudok annyira pörögni, mint a többiek. És ez rendben van. Mert mindenki másban tehetséges. Valaki fel tud kelni reggel korán és ebédig folyamatosan tanul.

Más egész éjszaka írja a beadandóit. Én inkább minden napszakban kevés időtartamig tudok nagyon pontosan koncentrálni. És ez rendben van. Ahogy az is rendben van, ha nem tudsz annyi tételt megtanulni, amennyit egy napra elterveztél. Rendben van, ha nem teszel bele minden nap 100%-ot a felkészülésbe. Nem szégyen, ha nem sikerül elsőre egy vizsga. Ahogy az sem szégyen, ha esetleg később fejezed be az egyetemet. Fontos, hogy ilyenkor is szánj időt a szeretteidre és főleg önmagadra. Ne félj segítséget kérni, ha arra van szükséged. Ne feledd, hogy nincs az a vizsga vagy kreditmennyiség, ami fontosabb lenne a mentális egészségednél!

Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek a vizsgaidőszakhoz!