Fura, de volt egy korszak, ami megelőzte az internetet és egy másik, ami még akkor volt, amikor nem volt MTV és nem voltak videójátékok, mint például a nintendo!

Ebbe az időutazásba csöppenhetünk a Tegnap és ma című amerikai romantikusnak kategorizált, ám szerintem inkább családinak számító vígjátékban.

A film 1995-ben készült és két idősávban játszódik. Az egyik a valós kilencvenes évek és a másik idősáv pedig 1970 nyara, vagyis közel 25 évvel korábban. Az Indiana állambeli kisvárosban Shelby-ben a pubertárskor előtti halál leggyakoribb oka az unalom volt – állítja az egyik főhős Samantha, akit fiatalon Gaby Hoffmann, időskori énjét Demi Moore alakítja. Sam és három barátnője: Chrissy, Tina és Roberta azon a nyáron is elválaszthatatlanok voltak.

Biztosan mindannyian emlékszünk még azokra a boldog tinédzserkort megelőző időszakra, amikor a legfontosabb dolog nem a hajunk, a sminkünk vagy a márkás és divatos ruházat volt, hanem az önfeledt játék a ‘játszós’ ruhában lent a téren, a gyerekkori barátokkal görizni, fagyizni, huszizni, gumizni, ugróiskolázni, focizni, kosarazni…

Ez a négy kishölgy a pubertáskor küszöbén állt, amikor a testük a változás kapujában. 1970 nyara mindent megváltoztatott…

A kisvárosban élő Wormer fiúk keserítették meg a lányok nyári najait és amikor senki se számít rá, egyikőjük szívét a legidősebb Scott el is rabolja. A barátnők egy Selby-i titokra szeretnének fényt deríteni, amely egész nyáron lefoglalja őket. Egy titok, ami több évtizedre nyúlik vissza, s amelyhez a szomszéd város könyvtárába is el kell látogatniuk.

A négy lány nyarát átszövik a titkok, a rejtélyek, a humoros pillanatok, a szerelmek, a serdülőkori problémák és az egymás iránt érzett szeretet próbái.

Az örök barátságról tett fogadalmakat minden gyerek és gyerekkori barát ismeri. De vajon ők – közel harminc évvel később – miért térnek vissza Shelby-be, és milyen rejtélyekre derítenek fényt? Azt nézzétek meg Ti is egy kellemes tavaszi estén!

A filmet mindazoknak ajánlom, akik még hisznek mesékben, hisznek a barátságokban, hisznek a gyermekkor erejében!

Barátságkarkötőre fel!